Endoskopik Sinüs Cerrahisi
Ana sayfa » Tıbbi Birimler » Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları » Endoskopik Sinüs Cerrahisi
Burun çevresinde, alında, göz küresinin arkasında, üst çene kemiğinde bulunan içi hava dolu boşluklara sinüs denir. Sinüslerde yaklaşık olarak günde yarım litre salgı oluşur. Eğer sinüs içine hava giriş çıkışı bozulur ise (nezle, grip, burun kemiği eğrilikleri, polipler, geniz eti, vs.) mikroplar üremeye, çoğalmaya başlar. Böylece sinüs mukozası iltihaplanır. Bu “akut sinüzit” dediğimiz durumdur. Eğer sebep ortadan kalkarsa sinüs tekrar havalanmaya ve sağlıklı haline kavuşmaya başlar. Aksi takdirde olay devam eder ve bu süreç 3 aya kadar uzar ise “kronik sinüzit” meydana gelir. Akut sinüzitte tedavi kolay ve süreç kısa iken, kronik sinüzitte tedavi zor, çoğunlukla da cerrahi yöntemlere başvurulması gerekir.
Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?
Burun tıkanıklığı burun akıntısı, halsizlik, hafif ateş, alında, göz arkasında, üst çenede ağrı ve hassasiyet olabilir. Burun akıntısı sarı-yeşil renge dönüşen bir soğuk algınlığı durumunda akut sinüzitten şüphe edilmelidir. Sinüzit tanısı hastalığın öyküsü ve endoskopik muayene ile konabilir. Ama kesin tanı radyolojik tetkikler ile konur. Waters, Caldwell gibi direk grafiler fikir verebilse de, tomografi en iyi tanı yöntemidir. Tomografi kronik sinüzit dışında çok fazla başvurulmaması gereken bir tetkiktir.
Sinüzitin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Akut sinüzit çoğunlukla antibiyotik tedavisine cevap verir. Kronik sinüzit için genellikle cerrahi müdahale gerekmektedir. Son yıllarda uygulanan Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) sinüzitin tedavisinde en etkili cerrahi yöntemdir. Endikasyonu iyi konulmuş, ehli ellerde yapılan bu cerrahi yöntemle sonuçlar oldukça başarılıdır. Kronik sinüzitte genellikle 2-3 haftalık antibiyotik tedavisini takiben tomografi çekilerek cerrahiye karar verilir. Cerrahi müdahele lokal veya tercihen genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyat sonrası burun içinin temizlenmesi ve hekimin tavsiyelerine önemle uyulmalıdır.
Burun Polipleri
Burun polibi, burun ve sinüsleri döşeyen zarın (mukoza) müzmin iltihabi hastalıkları nedeniyle gelişen mukoza baloncuklarıdır. Yumuşak kıvamda, birbiriyle birleşip üzüm salkımı tarzında yapılar oluşturmaya meyillidirler. Bazen burundan dışarı sarkacak derecede büyüyebilirler. Erkeklerde daha fazla görülürler. En sık şikayet olarak burun tıkanıklığı görülür. Hapşırma, kaşıntı, burun ve geniz akıntısı olabilir. Horlama ve uyku apnesi görülebilir. Koku ve tat alma bozuklukları ortaya çıkabilir. Tanı direk veya endoskopik muayene ile kolaylıkla görülebilir. Tomografide sinüslerdeki polipleri de görüntülemek mümkün olur. Burun poliplerinde en etkili ilaç kortizondur. Kortizon ile rahatlama sağlanamazsa cerrahi tedavi planlanır. Son yıllarda shaver denen aletlerle az kanlı ve kolay temizleme daha etkili bir şekilde yapılabilmektedir.