Psoriasis (Sedef Hastalığı)
Ana sayfa » Tıbbi Birimler » Dermatoloji » Psoriasis (Sedef Hastalığı)
Psoriasis başlıca kızarıklık ve üzerinde kepeklenme ile bazen de cerrahatli kabarcıklarla kendini gösterir. Halk arasında beyaz renkli kepekler nedeniyle sedef hastalığı olarak bilinir. Kepekli kızarıklıklar damla şeklinde, para büyüklüğünde veya büyük plaklar şeklinde olabilir. Damla şeklinde olanlar genellikle çocuklarda ve boğaz enfeksiyonunu takiben görülür. ASO seviyesi yüksektir. Bu tip Augmentin başta olmak üzere antibiyotiklere iyi cevap verir.
Büyük plaklar ise kronik bir hastalığı gösterir ve genellikle diz, dirsek gibi eklemlerde ağrı ile beraber görülür. Bu tip Metotreksat injeksiyonuna iyi cevap verir. Fakat yan etkiler nedeniyle tedaviyi yüksek dozda haftada bir yaparak 5-6 haftada sonlandırmak gerekir.
Cerrahatli kabarcıkların görüldüğü püstüler psoriasisde ise Rocehin intravenöz olarak yapılırsa iyi sonuç verir.
Hastalığı tanımak genellikle kolaydır fakat tedavinin akıbeti yönünden biyopsi alınmalıdır. Biyoside mikroapse dediğimiz küçük iltihap odakları görülürse bu tedavilere iyi cevap vermeyeceğini gösterir ki bu bulgu da önemlidir.
Saçlı deride görüldüğünde tedavilere daha dirençlidir. Lokal katranlı ve soyuculu karışımlar ve şampuanlar ve steroidli losyonlar verilir.
Sistemik tedavilere yanıt olmayacağını düşündüğümüzde veya çok hafif psoriasis tiplerinde yerel soyucu ve steroidli pomadlar, pimecrolimus ve tacrolimus verilebilir.