Yürüme Analizi Laboratuvarı
Ana sayfa » Tıbbi Birimler » Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) » Yürüme Analizi Laboratuvarı
Yürüme Analizi Nedir?
Yürüme analizi yürümenin nasıl olduğuna dair yapılan tüm çalışmaları içerir. Öncelikle, hasta yürürken hekim bu yürümeyi gözle yapılan muayene ile inceler. Sonradan çeşitli aletler ve bilgisayar yardımıyla yürüme, vücut hareketleri, vücut mekaniği ve ilgili kasların aktiviteleri kayıt edilir. Böylece yürüme fonksiyonu objektif ve sayısal olarak değerlendirilir ve yorumlanır.Yürüme platformunun zemininde basınca duyarlı elektronik algılayıcılar vardır ve özel bir bilgisayar programı sayesinde hem statik olarak (yani kişi ayakta dururken) hem de dinamik olarak (yani kişi yürürken) ayak tabanında oluşan basınç değişimleri monitörde detaylı olarak görülebilir. Sonuçta bu basınç değişimleri 10 farklı renk kullanılarak görsel olarak ifade edilir. En yüksek basıncın rengi kırmızıdır. Buna ek olarak ayak tarayıcısı ile taranan ayaklar da şekil olarak daha ayrıntılı değerlendirilmiş olur.
Hangi Durumlarda Yürüme Analizi Yaptırmalıyız?
Diz, kalça, omurga ve kas-sinir hastalıklarına bağlı da yürüme bozukluklarında, basma ve yürüme bozuklukları, vücut asimetrileri erken teşhis edilmesinde, kişiye özel uygun tabanlıkların hazırlanmasında, tedavi sonrası iyileşmenin takibi gibi durumlarda yürüme analizi yapılmaktadır.
Yürüme Analizi Nasıl Yapılmaktadır?
Zemini elektronik basınç algılayıcıları ile kaplı bir platform üzerinde kişinin yürümesi ile dinamik olarak veya ayakta dururken statik olarak yapılıyor. Bu platform, bilgisayar ile bağlantılıdır ve özel programı sayesinde veriler hem görsel hem de rakamsal olarak gösterilebilir.