Ana sayfa » Tıbbi Birimler » Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon » Eklem Hastalıkları Tanı ve Tedavisi
Eklem hastalıkları, fiziksel sağlığımızı neredeyse tamamen yok eden hastalıklardır. Çünkü kollarımız, bacaklarımız, boynumuz, vs. vücudumuzun hareket ettirebildiğimiz her kısmı, bu hareketlerini eklemler sayesinde yapar ve eklemlerde meydana gelecek bir eklem hastalığı, vücudun hareket kabiliyetini kısıtlayarak fiziksel sağlığa ciddi zararlar verecektir.
Eklem hastalıklarının tedavisi hastanın hayat kalitesini ciddi oranda yükseltmektedir. En sık rastlanan eklem hastalıkları;
Genetik Romatizmal Eklem Hastalıkları: Yumuşak dokunun zarar görmesi ile meydana gelen eklem hastalıklarıdır. Bu hastalıklar halk arasında kireçlenme olarak da bilinir. Boyun, bel, kalça, kol, vs. eklemlerde yumuşak doku bağışıklık sisteminden kaynaklanan çeşitli sebeplerden dolayı zayıflar ve bu da kireçlenme dediğimiz eklem hastalığına sebep olur. Bağışıklık sisteminden kaynaklanan sebepler genetik yatkınlık, mikrop kapılması, vs. olarak sıralanabilir. Genelde ilaçlar eşliğinde tedavisi yapılır, gerekli görülürse yanında fiziksel tedavi de uygulanır.
Çevresel Romatizmal Eklem Hastalıkları: Genelde eklem bölgelerine bazı mikropların bulaşması ile meydana gelir. Yani iltihap kaynaklıdır. Daha çok orta yaşlı bayanlarda görülür. Vücudun herhangi bir eklem bölgesine mikrop bulaşması sonucu eklem sıvısı normalden çok daha fazla salgılanır. Bu da bölgenin şiddetlenmesine, eklem bölgesinin sıcaklığının aşırı derecede artmasına, çok şiddetli ağrılara, vs. durumlara sebep olur. Bu durumda doktor kontrolünde ekleme bulaşan mikrop türünün tespit edilmesi ve tedavisinin yapılması gereklidir. Tedavisi uzun sürelidir. İltihap temizlenip hasta tamamen iyileşse bile zaman zaman aynı eklem hastalığı ateşlenmelerle, kısa süreli eklem ağrılarıyla nüksedebilir.
Ayrıca eklem iltihapları; romatizmal sebeplerden kaynaklandığı gibi bel soğukluğu, dizanteri, frengi, verem gibi hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Tedaviyi yapan doktor ilk önce iltihabın hangi hastalıktan ileri geldiğini tespit eder daha sonra da iltihabın temizlenmesi suretiyle eklem hastalığını tedavi eder.
Ekleme içeriden gelebilecek zararların dışında eklemin dışarıdan darbe, ezilme, zorlama, vs. durumlarda zarar görme ihtimali de vardır; ki bunları da eklem sakatlanmaları adı altında inceleyebiliriz. Eklemlerde meydana gelen fiziksel hasarlar; eklemin tam olarak gördüğü hasara (kırık, çıkık, ezilme, burkulma, vs.), enfeksiyon kapma riskine, vb. faktörlere bağlı olarak ilaç, merhem, iğne gibi yöntemlerle giderilir. Burada eklemin iltihaplanmaması çok önemlidir. Çünkü herhangi bir şekilde eklem bölgesinin iltihaplanması; fiziksel hasar dışında yukarıda bahsedilen eklem hastalıklarından birini de beraberinde getirecektir.
Eklem hastalıklarının tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağı fiziksel muayene ve tetkikler göz önünde bulundurularak, hastaya özel olarak en hızlı ve etkili çözümü sağlaması hedeflenerek belirlenir.