Spinal Cerrahi - Kolan British Hospital

Spinal cerrahi omurga ve omurilik cerrahisidir. Omurga, omuriliği korur, vücudun destek noktasını oluşturur, ayakta kalmamızı, yürümemizi, hareket etmemizi sağlar. İnsan bedeninin temel direği olan omurga,omur yada vertebra adı verilen kemik yapılarından oluşur. Her bir omur kendisinden bir önceki ve sonraki omurla ilişki içinde olup, kuvvetli kas ve bağ dokuları da bu yapıya destek görevi görür.

Füzyon, birleşme kaynama anlamına gelerek bir ya da fazla omurun hareketsiz kalmasıdır. Omurga füzyon cerrahisinde amaç, omurları insan bedeninden alınan kemik parçası yada gelişen teknolojiyle elde edilen yapay kemik materyalleri kullanılarak hareketsiz, birleşmiş hale getirmektir. Böylece ameliyattan aylar sonra omurlar bir bütün hale gelmektedir.

Omurgada Füzyon Cerrahisi

Cerrahın,füzyon kararı vermesini gerektirecek çeşitli omurga hastalıkları vardır. Omurga kırıklarında, omurganın şekil bozukluklarında, omurganın aşırı hareket ettiği ağrılı durumlarda ve bazı boyun fıtıklarında, omurgada da tümor veya enfeksiyon olduğundan füzyon gereklidir. Omurga kırığı füzyon cerrahisinin en az tartışılan gereksinimidir. Her omurga kırığında ameliyat gereksinim yoktur. Fakat omuriliğe bası, sinir hasarı yada omurga anatomik bütünlüğünün bozulması gibi çok farklı nedenlerle ameliyat yapılması gerekli olan durumlarda ilgili bölgenin kaynaması için füzyon cerrahisine gerek duyulur. Omurganın yapısal şekil bozukluğunun olduğu hastalıklarda da füzyon gereksinimi mevcuttur. Tekrar eden bel fıtığı, daha önce geçirilmiş omurilik ameliyatları,omurga eklemlerinin yapısal bütünlüğünün bozulduğu kireçlenmede de denilen dejeneratif hastalıklar, omurganın mekanik dengesini bozulduğu kemik alınması gereken omurga-omurilik hastalıkları, omurga tümör cerrahisi, ağrılı omurga hastalıkları gibi tablolarda da cerrah füzyon kararı verebilmektedir.

Füzyon Nasil Yapilir?

Çok farklı cerrahi yaklaşımlar vardır. Temel olarak önden, arkadan, yandan yada birkaç yaklaşımın beraber yapıldığı ameliyatlarda omurlar arasına kemik yerleştirilir. Boyun bölgesine önden yaklaşım daha sık kullanılırken, göğüs veya bel bölgesine arkadan yani posterior füzyon daha sık kullanılır. Füzyon cerrahisinin yapılacağı hastalığa göre cerrahi yaklaşım değişir.