Ürojinekoloji (İdrar Kaçırma Operasyonları) - Kolan British Hospital

Ürojinekoloji (İdrar Kaçırma Operasyonları)

İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans)

Üriner inkontinans kişinin isteği dışında idrar kaçırması demektir. Ciddi boyutta idrar kaçırma her on kadından birini etkileyen bir sorundur.

İnkontinans Tipleri

Urge İnkontinans: Kişi idrar hissi geldiğinde tuvalete yetişemez. Aniden idrarı gelir ve bunu geciktiremez, hemen tuvalete yetişmek isterken kaçırır.

Stres İnkontinans: Öksürmek, hapşırmak, gülmek gibi karıniçi basıncının arttırılması sonucunda idrar kaçırmanın oluştuğu durumlara stress inkontinans adı verilmektedir.Genellikle, kadınlarda geçirilen doğumlara veya yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Aşırı kilo da burada etkili bir faktör olabilmektedir.

Hastalar hem stres hem de urge tipi idrar kaçırma şikayetlerine sahip olabilirler.

Nedenleri:

  • Şişmanlık
  • Yaşlanma / Menopoz
  • Birden fazla sayıda doğum yapmak
  • Kronik öksürükle seyreden akciğer hastalığı
  • Mesane boynu kısalığı (3.5- 4cm)
  • İdrar söktürücü ilaç kullanımı
  • Çay ve asitli içecekler
  • Dirençli idrar yolu infeksiyonları
  • Nörolojik hastalıklar
  • Şeker hastalığı

Bebeğin başı doğum kanalına yerleşmeden önce yapılan sezaryen idrar kaçırma riskini azaltmaktadır.

Tedavi:

İnkontinansın tedavisi neden olan inkontinans tipine göre planlanır. Enfeksiyon gibi basit nedenler kolayca tedavi edilebilir. Urge inkontinans, davranışsal terapi ile veya ilaç tedavisi ile tedavi edilebilmektedir. Stres tipi idrar kaçırma, özel egzersizler, ilaçlar veya çeşitli ameliyatlar ile tedavi edilebilmektedir.

Kegel egzersizi çoğu hastalarda faydalı olur.

Pelvik taban egzersizleri ile birlikte kullanılan yardımcı yöntemler de vardır Vajinal koniler, geri beslemeli yöntemler, elektrik uyarımı, manyetik sandalye bunlardan birkaçıdır. Yine vajina içine yerleştirilen halkalar (Pesserler) ve üretra tıkayıcı cihazlar (Femsoft) bu amaçla kullanılan yöntemlerdendir.

Yaşam tarzı değişiklikleri: Şişman olguların kilo vermesi, kabızlıktan kaçınmak, idrar kaçırmaya yol açan, aktivitelerden kaçınmak, çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketimini azaltmak, kronik öksürüğe yol açan hastalıkları tedavi ettirmek, sigarayı bırakmak gibi tedbirler şikayetleri azaltabilir.

İDRAR KAÇIRMA 7’DEN 70’E HERKESİ UTANDIRIYOR!

İdrar kaçırma, yani tıbbi adıyla “üriner inkontinans”, bir kişinin idrarını isteğine bağlı olarak tutamaması ya da mesane kontrolünü sağlayamamasıyla ortaya çıkıyor. Toplum içinde oldukça sık görülen bir sorun olmakla birlikte, utanma ve doktora gidememe nedeniyle, tedavisi olduğu halde hastalar bu olanaklardan yararlanamayabiliyor. Bazen de idrar kaçırma doğal yaşlanma sürecinin bir parçası sanılıyor. Oysa idrar kaçırma sorunu olan kişilerin, bu sorunla yaşaması gerekmiyor.

Mesane Günlüğü’nden muayeneye farklı tanı yöntemleri var.

İdrar kaçırma daha sık kimlerde görülür, nedenleri var mıdır?

Genç hastalarda daha sıklıkla belirli bir neden bulunabilirse de, daha ileri yaşlarda sıklıkla birçok neden birlikte bu duruma sebep oluyor. Tüm kadınlar arasında idrar kaçırma sıklığı, ilk kaçırmanın görüldüğü andan itibaren değerlendirildiğinde yüzde 25-45 arasında değişiyor ve idrar kaçırmanın sıklığı, şiddeti yaşla birlikte artıyor. Ayrıca bu şikayet gebelikte de oldukça sık görülüyor, gebe kadınların yüzde 30 – 60’ını etkiliyor.