Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi
Ana sayfa » Tıbbi Birimler » Beslenme ve Diyet » Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi
Kalp Hastaliklarinda Beslenme
Günümüzde en sık görülen ölüm nedenlerinden biri haline gelen ve genetik yatkınlığın büyük rol oynadığı kalp ve damar hastalıkları sigara, aşırı stres, hareketsizlik ve yanlış beslenme gibi faktörlerle büyümeye devam ediyor.
Kalp damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörlerinden biri olan şişmanlık en büyük tehlikelerden biri olarak karşımıza çıkmakta. Şişman kişilerde yüksek tansiyon ve kalp –damar hastalıkları daha sık görülüyorken, yalnızca 2 ile 5 kilo arasında zayıflamanın bile tansiyonu düşürdüğü, kan lipitlerini normal düzeye getirdiği, insülin salgısını düzenlediği ve kalbi koruduğu artık bilinen bir gerçek. Öyleyse kalp hastalıklarından korunmada bu büyük risk faktörünü elemek için ideal kilomuza olabildiğince yaklaşmamız şart. Şeker hastaları da genellikle tansiyona, kalp krizine ve felce daha yatkın olduklarından bu duruma özellikle dikkat etmesi gereken grup içinde yer alıyor.
Kalp ve damar hastalıklarından korunmak ve ilerlemeyi engellemek için öncelikle meyve ve sebze gibi antioksidan etkisi bulunan gıdaların tüketimini arttırmak gerekiyor. Yükselen kolesterol düzeyinin dengelenmesinde kırmızı et yerine doymuş yağ içeriği daha düşük olan balık, tavuk ve hindinin tercihi de doğru bir davranış olacaktır. Kolesterol içeriği yüksek olan sakatatlardan ve et ürünlerindense (salam, sucuk, sosis, pastırma) uzak durulmalıdır. Etlerin görünen yağları, tavuk ve hindinin derisi tüketilmemelidir. Kızartma, kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Balık, omega-3 yağ asitlerinin etkisiyle iyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterolün ön maddesi olan trigliseridleri düşürmektedir. Bu nedenle balık, ceviz, fındık gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin bir diyetin kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Ayrıca, bu tür yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan arginin amino asitinin, magnezyum mineralinin ve E vitaminin de kalbe yararı vardır. Ancak tüketimin abartılmaması, bir uzman tarafından hazırlanmış diyette makul miktarlarda yer alması gerektiği unutulmamalıdır.
Şeker Hastaliği (Diyabet) Beslenme
Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir. Diyabette bu amaca yönelik olarak tedavi, sağlıklı beslenme ve egzersiz ile sağlanabilmektedir.
Diyabet, yaşamınızda başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.
Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan öğeleri içeren besinleri yeterli miktarlarda ve öğün içinde dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek için ihtiyacımız olan öğeler ve bu besin öğelerini alacağınız temel yiyecek kaynakları şunlardır:
Kan şekerinizi kontrol altında tutmak, ideal kilonuzu korumak ve şeker hastalığına bağlı oluşabilecek diğer hastalıkları engelleyebilmek için kişiye özel planlanmış tıbbi beslenme tedavisi bölümümüzde diyabet hastalarına özel olarak uzman diyetisyenimiz tarafından planlanmaktadır.