Laparoskopi, Endoskopi, Minimal İnvaziv Cerrahi

Laparoskopi ameliyatlar minimal invazif yöntem olduğu için, postoperatif ağrı açık ameliyatlara göre daha az olur.

Estetik açıdan sorun yaratmadığı gibi hasta günlük hayatına da hızlı bir şekilde dönebilmektedir. İşe dönme süresi de oldukça kısadır. Hasta 1 hafta sonunda işine rahatlıkla dönebilir. Açık operasyonlarda ise bu süre 2 ila 4 haftayı bulmaktadır.

Endoskopik laparoskopik cerrahinin bir diğer avantajı ise operasyon sonrasında karın içeresinde operasyona bağlı yapışıklıkların daha az olmasıdır. Dolayısıyla çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının bu yöntemi tercih etmesi önerilir.
Karın bölgesinde birçok alanın görülebilmesi çok zordur. Endoskopik laparoskopik cerrahide ise karın içinde gözlemlenmesi zor alanlar kolayca tespit edilir ve tedavi edilebilir.

Endoskopik laparoskopik cerrahi kimlere uygulanır?
Endoskopik laparoskopik cerrahi yaklaşımı ile abdominal (karın içi ) bölgeyi ilgilendiren operasyonların neredeyse tamamı yapılabilir. Buna göre;

  • Safra kesesi taşları
  • Safra kesesinin akut iltihabı
  • ( Akut kolesistit)
  • Akut apandisit
  • Reflu ameliyatları
  • Göbek ve Kasık fıtıkları
  • Kalın barsak tümörleri

 

 

Minimal İnvaziv Cerrahi Nedir?

Toplumda kapalı ameliyat olarak da bilenen minimal invaziv cerrahi, vücutta minimum düzeyde hasar oluşturması hedeflenerek küçük kesiler yoluyla gerçekleştirilen ameliyat yöntemidir. Bu operasyonlarda yüksek teknolojili cerrahi ekipman ve görüntüleme yöntemlerinin kullanılması işlemin en önemli kısmını oluşturur. Yapılacak operasyonunun tipine göre ameliyat öncesinde detaylı bir planlama yapılarak operasyon esnasındaki cerrahi teknik gerçekleştirilir.

 

Minimal invaziv hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Minimal invaziv yöntemler; kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, göğüs cerrahisi, jinekolojik onkoloji ve kadın hastalıkları, genel cerrahi, üroloji, beyin ve sinir cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji gibi birçok bölümün baktığı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

 

Küçük kesi (minimal invaziv) ile kalp ameliyatı nedir?

“Minimal invaziv kalp cerrahisi nedir” sorusu en sık sorulan sorular arasında yer almaktadır. Kalp ameliyatlarındaki zorlu sürecin çok daha çabuk ve ağrısız geçmesini sağlayan küçük kesi yani minimal invaziv cerrahi yöntemi göğüs (sternum) kemiğinin 20-25 cm kesilmesi yerine daha küçük kesilerle gerçekleştirilmesidir.

 

Küçük kesi (minimal invaziv) ile kalp ameliyatı hangi hastalıklarda kullanılır?

Küçük kesi yöntemi Aort ve Mitral gibi kalp kapak ameliyatlarının tamir ve değişiminde, koroner baypas cerrahisi gerektiğinde, bazı kalp deliklerinin kapatılmasında, Aort anevrizmasında, kalp içi tümörlerin çıkarılması gerektiğinde küçük kesiyle kalp ameliyatları yapılabilmektedir.

 

Küçük kesi (minimal invaziv) ile kalp ameliyatı nasıl yapılır?

Sağ veya sol meme altından, köprücük kemiği altından ya da göğüs kemiği çok az açılarak yapılan kesilerle ameliyatlar gerçekleştirilmektedir. Açık kalp ameliyatlarında göğüs kemiği tamamen açılmaktadır, ancak artık kalp cerrahisindeki teknolojik gelişmeler sayesinde bypass ameliyatları da kapak ameliyatları da küçük kesi yöntemiyle gerçekleştirilebilmektedir.

 

 

Paylaş
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email