Ana sayfa » Tıbbi Birimler » Dermatoloji » Ağız Hastalıkları
Ağız boşluğu hastalıkları arasında en yaygın görülenler pamukçuk, uçuk, lökoplaki ve mantardır. Ağız iritasyonlar, lezyonlar ağrılı, kötü görünümlü olabilir, yeme ve konuşmayı kısıtlayabilir (Ağız iritasyonları ve oral lezyonlar; ağız, dudak veya dildeki şişme, leke veya ağrılardır.).
Ağız boşluğu hastalıkları olarak başlıca şunlar sayılabilir; Herpanjina, Eritroplaki, Lökoplaki, Oral Mukozal Kandidiyazis…
Herpes Simpleks (Primer herpetik gingivostomatitis)
Ağız içi boşluğunda primer veya rekürren formda oluşan akut bir viral enfeksiyondur. HSV-1 veya HSV-2, türünden biri nedeniyle oluşur. Prodromal semptomlar, düşük dereceli ateş, genel halsizlik hali ve kilo kaybı ile birlikte görülen gastrointestinal bozukluklar olarak kendini gösterirken, ağız içindeki başlangıç semptomları ise diş etinin yanması, karıncalanması veya sızlaması şeklindedir. En sık karşılaşılan karakteristik bulgusu, veziküler döküntülerdir. Bu döküntüler ağzın herhangi bir yerini tutsa da dudaklar, diş eti, dil ve sert damak en çok etkilenen bölgelerdir. Tedavisi, genellikle koruyucu ve semptomatiktir.