Sindirim Sistemi Hastalıkları, Besin Duyarlılıkları, Yüksek Tansiyon, Gut, Kemik - Kolan British Hospital

Sindirim Sistemi Hastalıkları, Besin Duyarlılıkları, Yüksek Tansiyon, Gut, Kemik

Sindirim sistemi, sağlığın korunması açısından son derece büyük önem taşır. En önemli savunma mekanizmamız sindirim sistemimizdir. Sağlığımızın korunması için tükettiğimiz besinlerin de sağlıklı bir şekilde sindirilip emilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde en sık rastlanan sindirim sistemi rahatsızlılarından bazıları gastroözafagial reflü, gastrit, ülser, ishal, kabızlık ve irritabl bağırsak sendromudur.

Tüm sindirim sistemi hastalıklarında, hastalığa özgü beslenme tedavisi mevcuttur. Sindirim sistemi hastalılarında beslenme tedavisi ile bireylerin sıkıntıları büyük ölçüde rahatlamakta ve hastalıkları tedavi edilebilmektedir.

Sindirim sistemi hastalıklarında genel olarak önerilen diyet ilkeleri; Öğün sayısını arttırarak azar azar, sık sık beslenme, çok soğuk, çok sıcak besinlerden kaçınma, kuru besinler, acılı, tuzlu besinler, asitli alkollü içecekler alınmamalı, sigara içilmemeli, yemek sonrası ağız bakımı iyi yapılmalı, enerji ve besin öğeleri yönünden yeterli ve dengeli beslenme uygulanmalı, eğer hasta ağızdan yeterli beslenemezse ek besin desteğine geçilmeli.

Besin Duyarlılığı

Besin Duyarlılığı sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bazı gıdaların kişisel olarak oluşturduğu zararlı etkilerin göstergesidir. Duyarlılık gösterdiğimiz besin maddesi immün sistem üzerinde sürekli baskı yaratır, öncelikle güçsüzlük ardından kronikleşen birçok problemin ortaya çıkmasına neden olur.

Hastanemizde yapılan Gıda Duyarlılık testi ile bünyenize dokunan besinlerin hangileri olduğunu ortaya çıkarılır. Beslenme alışkanlığınızı değiştirmeniz sandığınızdan daha basittir: Test sırasında bünyenize dokunduğu tespit edilen gıdaları ve bedeninizin ihtiyaç duyduğu gıdaları öğrenebilirsiniz.Böylece bağışıklık sisteminizin yükü hafifler, kronik hale gelmiş rahatsızlıklarınız, fark edilebilir bir düzelme gösterir, hatta tamamen ortadan kaybolabilir.

Yüksek Tansiyon Hastalarında Beslenme

Tansiyon ya da kan basıncı, kalbin kanı pompalarken damarların civarında oluşan bir başınçtır. Günümüzde tansiyon hastalarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır.Bu artışta kişinin yaşam tarzı, değişen yaşam koşulları, sağlıksız beslenme, stres, üzüntü gibi nedenlerin etkisi yüksektir. Yaşın ilerlemesine de bağlı olarak yaşanılan tansiyon sorunları, kişilerin beslenme alışkanlıklarının düzenlemesine neden olmaktadır. Kişiler, düşük veya yüksek tansiyon sorununa göre yeni beslenme alışkanlıkları edinmek zorundadırlar. Bu durum, kişilerin yaşamlarında kalıcı değişikliklerin olmasına, hatta tansiyon hastasının ailesinde yemek alışkanlıklarının yeniden gözden geçirmesine neden olmaktadır.

Yüksek Tansiyon Hastaları İçin Beslenme Önerileri;

  • Düzenli olarak bol bol meyve ve sebze tüketilmelidir.
  • Minerallerden magnezyum, kalsiyum ve potasyum minerali barındıran besinlerin yüksek tansiyonun düzelmesinde önemli rolü bulunmaktadır.Potasyum en çok mandalina,portakal,şeftali,muz ve kivi gibi meyvelerde bulunur.
  • Magnezyum içeren baklagiller, ceviz ve fındık da yüksek tansiyonun giderilmesinde oldukça faydalıdır.
  • Karbonhidrat ve yağ alımı sınırlanmalı, bitkisel ağırlıklı bir beslenmeye ağırlık verilmelidir.
  • Tuz kullanılmamalı ve yağdan uzak durmalıdırlar.
  • Konserve gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Kalorisi yüksek gıdalar da kiloya sebebiyet vererek tansiyonu yükseltirler.
  • Kişinin kilo sorunu varsa diyetisyen kontrolünde spor ve egzersiz programına katılmalı ve fazla kilolarını vermelidir.
  • Kişinin yediği besinlerle kan basıncını normal düzeylerde tutması gerekir. Aksi halde yenilen besinler yüksek tansiyon olarak kişiye geri dönecektir.
  • Omega 3 yönünden besinleri tüketmekte yüksek tansiyonu önlemede büyük yarar sağlamaktadır. Omega 3 yönünden zengin olan besinler;balıklardan sardalya,somon balığı,ton balığı,levrek gibi balıklardır.
  • Sebzelerden;patates,domates,havuç,taze fasulye ve bezelye de tansiyonu iyileştirmek için önemlidir.C vitamini içeren besinler de bu açıdan önemlidir.Brokoli, Brüksel lahanası, karalahana, sarımsak, kereviz, badem, yağsız süt ve süt ürünleri yüksek tansiyon sorunu için oldukça faydalı besinlerdir.
  • Keten tohumunun da yüksek tansiyon hastaları için faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Yüksek tansiyon hastası kişiler alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durmaları gerekmektedir.
  • Her gün düzenli ve yeterli uyku uyumalıdırlar.
  • Stres,üzüntü gibi durumlardan uzak durmaları gerekmektedir.

Gut Hastalığında Beslenme

Gut, bir romatizma hastalığıdır. Romatizmal hastalıklar içinde en şiddetli ağrıya neden olanıdır. En sık ayak baş parmağını yakalar. Gut, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) ya da böbreklerden atımın az olmasından ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanır.

Gut hastaları fazla kilolarından kurtulmalıdır. Kilo kaybı serum ürik asit seviyelerini düşürür. Ancak çok düşük kalorili, bilinçsiz diyetler uygulanmamalıdır. Aşırı düşük kalorili diyetler kas yani protein yıkımına neden olacağı için kandaki ürik asit seviyesini arttırır. Diyetisyen kontrolünde, haftada 1 kg’ı geçmeyecek şekilde kilo verilmesi en sağlıklısıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklardan korunmak için koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, biber, kivi gibi C vitamini içeriği yüksek besinler bolca tüketilmelidir. Bol su tüketimi ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.