Kemik ve Eklem Hastalıklarında Beslenme

Kemikler vücudumuzun çatısını oluşturan aktif dokulardır. Vücutta zamanla kemik ve eklem hastalıkları oluşabilir.

Osteoporoz

Kemik kütlesinin azalması ile birlikte kemiklerin zayıflaması ve kırılabilir duruma gelmesidir. Aşırı tuz ve kafein tüketimi, kalsiyum atımını arttıran ilaçların kullanımı, gençlik döneminde yetersiz kalsiyum alımı, hareketsizlik ve aşırı zayıflık osteoporoz oluşumunda rol oynamaktadır. Osteoporozdan kurtulmak için tedavi sürecinde gerektiği gibi sağlıklı beslenmek ve uygun egzersizleri yerine getirmek gerekir.

Romatoid Artrit

Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalık; eklemlerde ağrı, şişme ve sertleşme ile kendini gösterir. Eklem çeperlerinin arası su toplar ve bu hastalığa yakalananların çoğu zayıf bireylerdir. Hastalığın daha farklı sağlık sorunlarına yol açmaması ve hastanın yaşam kalitesinin artırılması için kişinin diyetisyen tarafından hazırlanan sağlıklı beslenme programını takip etmesi gerekir.

Osteoartrit

Genellikle şişman bireylerde görülen ve eklem yaralanmaları sonucu oluşan bir hastalıktır. Kullanılan ilaçların sonucu olarak vücutta bazın besin öğelerinin atımı artabilir ve bu nedenle bireyin sağlıklı bir beslenme programı takip etmesi gerekir.

Gut

Aminoasit metabolizmasında oluşan bir bozukluğa bağlı olarak eklemlerde ve yumuşak dokularda bazı maddelerin birikimine neden olan bir hastalıktır. İkincil gut adı verilen hastalık için risk faktörleri; şişmanlık, şeker ve kalp hastalıklarıdır. Eklem ve yumuşak dokuda madde birikimini ve gut komalarını engellemek için gut hastaları, hastalıklarına ve kendi özelliklerine uygun kişiye özel sağlıklı beslenme programı uygulamak zorundadır.