Baş - Boyun Kanser Cerrahisi - Kolan British Hospital

Baş - Boyun Kanser Cerrahisi

Tiroid Kanserleri

Tiroid bezi cerrahisi, kulak burun boğaz anabilimdalının temel eğitimi olan baş ve boyun cerrahisi kapsamına girmektedir. Tiroid bezinde oluşan kanserlerde tiroid bezi tamamen alınır ve hasta hayat boyu hap şeklinde tiroid hormonu kullanmak zorunda kalır.

Yutak Kanserleri

Yemek borusu girişinde bulunan yutak kısmının kanserlerinde erken teşhis yapıldığı zaman yüz güldürücü sonuçlar alınabilinmektedir. Yutma sırasında takılma hissi yaşıyan herkesin endoskopik incelemeden geçmesi  oldukça önemlidir.

Ağız İçi Kanserleri

Ağız içinde dil, bademcik, yumuşak veya sert damak kaynaklı kanserlerde erken dönemde uygulanan cerrahi tedavi yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Tükürük Bezi Kanserleri

Çene altında (submandibüler) ve yanakta kulak önünde (parotis) büyük tükürük bezleri bulunmaktadır. Parotis içinden yüz siniri geçtiği için bu tükürük bezinin cerrahisinde geçici veya kalıcı yüz felci ihtimali vardır.  Ehil ellerde yapıldığında oldukça düşük bir ihtimal olan yüz felci, tükürük bezi kanser cerrahisinde dikkat edilmesi gereken önemli bir durumdur.

Gırtlak Kanseri

Gırtlak (larenks) sesin üretildiği, akciğerlere geçen havanın ağız ve burundan sonraki ikinci kapısıdır. Bu nedenle soluk havasındaki tahriş edici ve zararlı şeylerin akciğerlerden önceki ilk temas yeridir. Gırtlak kanserinin en önemli sebebi sigaradır. Beraberinde alkol kullanımı, genetik faktörler, hava kirliliği, reflü gibi hastalıklar varsa risk daha fazla artar.

Gırtlak kanserinin en sık görülen belirtisi inatçı ses kısıklığıdır. 10-15 günden fazla devam eden ses kısıklığı durumunda mutlaka bir KBB hekimine muayene olunması gereklidir.

Gırtlak kanseri özellikle erken dönemde yakalanmış ise kesin tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Ses telini tutan 1. evre tümörler ışın tedavisi ile veya basit bir ağız içinden müdahale ile tamamen şifaya kavuşturulabilir. Orta evrelerde de ise boğazda geçici delik açılan parsiyel larenks cerrahileri yapılabilir. Daha ileri evrelerde gırtlağın tümünün alınması ve boğaza kalıcı bir nefes borusu deliği açılması gerekebilir ama bu durumlarda da bile sonuçlar ve yaşam süresi çok yüz güldürücüdür. Boyun lenf bezleri için boyun lenf bezi ameliyatları, şua tedavisi yapılabilir. Gırtlağı tamamen alınmış kişilerin konuşabilmesi için yemek borusundan konuşma, içerden cihaz takılması veya dışardan cihaz kullanılması denenebilir.

Boyun Diseksiyonu Nedir Niçin Yapılır?

Boyunda kasları, damarlar ve yemek borusu, yutak, tiroid gibi organları örten zarlar (fasya) vardır. Bu zarların altında ve üstündeki boşluklarda lenf damarları ve lenf bezleri bulunur. Lenf bezleri, yabancı hücrelerle ve mikroplarla mücadelenin yapıldığı yerlerdir. Baş ve boyundaki tüm dış ve iç organların bu lenf bezlerine giden lenf damarları ağı vardır. Dolayısıyla yüzdeki bir sivilceden de, bademcik iltihabından da lenf bezlerinde de iltihap oluşabileceği gibi, bu bölgedeki tümörlerin hücreleri de bu lenf bezlerine gidip oradaki savaşı kazanarak kanser dokusu oluşturarak lenf bezlerinde büyümeye sebep olabilmektedirler.

Baş ve boyun bölgesinde bulunan tümörler boyunda lenf bezlerine sıçradığı zaman, bu lenf bezleri ve lenf kanallarının temizlenmesi için yapılan ameliyata boyun diseksiyonu denir.