Kişiye Özel Sağlıklı Kilo Alma Programı - Kolan British Hospital

Sağlıklı Kilo Almak İçin Ne Yapılmalıdır?

“Kilo nasıl alınır?” sorusu yerine “Sağlıklı kilo nasıl alınır?” diye sormak gerekir. Çünkü hızlı kilo alma yöntemleri denenirken hızlı kilo vermede olduğu gibi sonuç kalıcı ve sürdürülebilir olmayabilir.

 

Kilo almaya çalışan bireyler günlük enerji gereksinimlerini karşılayabilmek için besin tüketimlerini ve porsiyon miktarlarını arttırmak zorunda kalırlar. Zayıf bireylerin genellikle iştahsız olmaları zayıflama diyeti yapan bireylere kıyasla beslenme planlamalarında daha çok çaba sarf etmelerine neden olabilir. Bu nedenle kilo almak, kilo vermeye kıyasla daha uzun ve zorlu bir süreci kapsayabilir. Sağlıklı kilo alma için istenilen haftalık ağırlık artışı 250-500 gr’dır.

 

Kilo alma diyeti uygularken de tıpkı zayıflama diyetleri gibi bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Eğer zayıflığın altında yatan sebep diyet enerjisinin yetersizliği ise bu durum düzeltilebilir. Yaşınız, boyunuz ve fiziksel aktivite seviyenize göre doğru enerji içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulanarak hedeflenen sağlıklı kiloya ulaşabilmek mümkün. Enerji harcamaları daha yüksek olan ağır işte çalışan bireylerin, emzikli kadınların, çocuk ve adölesanların, sporcuların özel durumları dikkate alınarak beslenme programları ayarlanmalı. Yapılan enerji artışına bağlı olarak vitamin ve mineral alımlarının da arttırılması gerekir. Günlük enerji ihtiyacınızı vücutta istenilmeyen yağlanmaya neden olmamak için gazlı içecekler, işlenmiş paketli ürünler ve hamur işleri tüketerek karşılamayın. Zayıf bireyler kişiye özel gereksinimlere uygun beslenme tedavisi almalı ve davranış değişikliği ile vücut ağırlığı yönetimi sağlamalıdır.

 

Sağlıklı kilo almak için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:

 

Sık Sık Beslenin

Kilo alma yöntemleri düşünülürken öğün sayıları gözden kaçabilir. Kilo almanın yolları aranırken kaç öğün yaptığınıza da dikkat edin. Mide hacminizi yavaş yavaş artırın. Tek seferde yüksek porsiyon tercih etmek yerine gün içinde küçük porsiyonlarla öğün sıklığı artırılarak fazla besin alımı sağlanabilir. Öğünlerinizi düzenli planlayın ve en az 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapmaya özen gösterin.

Paylaş
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email