Dünyanın sayılı sağlık merkezinde uygulanan tekniği KKTC’ye taşıyor!
Kolan Hospital Başhekimi Op. Dr. Harun Gülmez dünyanın sayılı sağlık merkezinde uygulanan “küçük kesi” tekniği, KKTC’ye taşıyacak…
Koronavirüs salgınının dünya genelinde etkili olduğu sırada, kendi değişiyle İstanbul’da “kısılan” Kolan Hospital Başhekimi Op. Dr. Harun Gülmez bu süreçte boş durmadı, dünya genelindeki sayılı merkezde uygulanan yeni bir teknolojiyi öğrenme fırsatına erişti ve bu tekniği KKTC’ye taşımaya karar verdi…
Bir kalp cerrahı olan Gülmez, İstanbul’daki bir ekiple birlikte, “küçük kesi” denilen tekniği çalıştı, kalp hastalarının korkulu rüyası olan “açık kalp ameliyatına” yeni bir soluk kazandıracak yöntemi öğrendi.
“Küçük kesi” yönteminin 3-4 yıldır kullanıldığını ifade eden Gülmez, son 2 yıldır da Türkiye’deki bir grup kalp cerrahının söz konusu yöntemi uygulamaya başladığını söyledi, şöyle devam etti:
“Benim Covid-19 nedeniyle İstanbul’da olmam, böyle bir fırsatın kapısını araladı. Bu tekniği uygulayan ekipteki hocaları da tanıyordum. Zamanımı nasıl değerlendiririm diye bakarken, hocalarla çalışma fırsatı buldum, 3 aydır ameliyatlara birlikte giriyoruz.”
“AÇIK KALP AMELİYATINDAN” NE FARKI VAR?
“Küçük kesi” teknik yöntemle, kalp ameliyatlarının göğüs kafesi açılmadan yapılabileceğini kaydeden Gülmez, söz konusu tekniği şöyle aktardı:
“Normalde, açık kalp ameliyatlarında, İman tahtası olarak ifade edilen göğüs kemiği 18 cm uzunluğunda boydan boya kesiliyor. Buradaki önemli olan nokta, kesinin uzunluğu değil, kemiğin kesilmiş olması. Bu nedenle kemiğin iyileşme süreci 3 ayı bulabiliyor. Hastaya 3 ay botunca sırt üstü yatmasını, ağırlık taşımamasını, araç kullanmamasını öneriyoruz. Ama bu teknikle birlikte, 18 cm yerine, 4-5 cm’lik kesiklerle ameliyat başarıyla yapılabiliyor.”
“Küçük kesi” ameliyatlarında, sol meme altından veya üstünden 4-5 cm’lik küçük bir kesi yapıldığı ve kalbe giriş yolu oluşturulduğunu anlatan Gülmez, ardından kaburga kemikleri arasındaki boşluktan kalbe giriş yapabildiklerini ifade etti.
“6 AY İÇİNDE BU TEKNİĞİN KKTC’DE RUTİN BİR ŞEKİLDE YAPILMASINI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUM”
Söz konusu tekniği “teknoloji ve tecrübenin birleşimi” olarak niteleyen Gülmez, söz konusu tekniğin dünyadaki sayılı merkezde yapıldığını kaydetti.
İstanbul’da edindiği tecrübeleri KKTC’de uygulayacağını söyleyen Gülmez, “5-6 ay içinde bu tekniğin KKTC’de rutin bir şekilde yapılmasını sağlamayı hedefliyorum” dedi.
Pediatrik Rehabilitasyon
Pediatrik Rehabilitasyon Pediatrik Rehabilitasyon; çocuklarda bazen doğuştan bazen ise sonradan ortaya çıkan kas veya iskelet bozuklukları ve nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan fizyoterapi teknikleridir. Bu