Vitiligo (Ala Hastalığı)
Ana sayfa » Tıbbi Birimler » Dermatoloji » Vitiligo (Ala Hastalığı)
Vitiligo derinin beyazlaşmasıyla karakterize bir hastalıktır. Halk arasında ala olarak ta isimlendirilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, otoimmün diğer hastalıklarla beraber görülebildiğinden otoimmün kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. En sık tiroid hastalıkları ile beraber görülür.
Vitiligoda immün sistem yalnışlıkla derideki renk hücrelerine savaş açar ve melanosit denen renk hücrelerinin sayısı azalır. Oksidatif stres sonucu deride hidrojen peroksit artar ve bu da rengin beyazlaşmasına yol açar. Katalaz enzimi hidrojen peroksidi yıkarak hastalığı iyileştirir. Bu mekanizmaya dayanarak pseudokatalaz ve kalsiyum içeren kremler ve ultraviyolet ışığı ile tedaviler başarılı olmaktadır.
Ultraviyolet güneş ışığının bir dalga boyudur. UVA (320-400 nm) ve UVB (280-320 nm) vitiligo tedavisinde etkilidir fakat bu ışınların fazlası ise hastalığın ilerlemesine yol açar. Bu nedenle fazla güneşlenmek yasak, fakat ultraviyolet tedavisi yararlıdır.
Son yıllarda ultraviyolet dalga boyunda bir lazer olan excimer lazerle başarılı sonuçlar bildirilmektedir. Yakında merkezimizde excimer lazer tedavisine başlanacaktır.
Şu anda mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte tesadüfi olarak gözlemlenen bir tedavi olan levamizolle tedavi yapmaktayız. Yerel olarak ise güçlü steroidler, pimecrolimus veya tacrolimus kullanmaktayız.