Yenidoğan Sarılıklarının Tedavisi (Fototerapi)
Ana sayfa » Tıbbi Birimler » Anestezi ve Reanimasyon » Yenidoğan Yoğun Bakım (Neonatoloji) » Yenidoğan Sarılıklarının Tedavisi (Fototerapi)
Her yenidoğan bebekte sarılık tehlikeli olabilir. Şişli Kolan British Hospital Yenidoğan servislerinde, her yenidoğan bebeğin sarılık yönünden risklerinin araştırılıp gereken tedavilerin uygulanması yapılmaktadır. Sarılık, vücutta bilirubin denilen sarı maddenin artması sonucu cildin ve gözün beyaz kısımlarının boyanmasıdır. Kanda bilirubin seviyesinin yükselmesiyle, vücut kademeli olarak baştan ayaklara doğru boyanır. Çok ciddi sarılıklarda bilirubin beyne geçer ve kernikterus dediğimiz geri dönüşümsüz arazlara (beyin felci, sağırlık gibi) yol açar.
Sarılık değerleri bebekler arasında farklılık gösterebilir. Bebeğin doğum sonrası kaç saatlik olduğu, doğum haftası, kilosu, beslenme şekli göz önünde bulundurulur. Sarılığın artmaması için bebeğin iyi beslenmesi, bol dışkı ve idrar yapması şarttır. Anne ve bebeğin kan grubu uyumsuzluğunun olup olmaması da önemli bir etkendir.
Yeni doğan tüm bebekler, mümkün olan en kısa zamanda anne sütü almaya başlaması gerekmektedir. Sarılık artışını önlemek için sık sık anne sütü vermek gerekir. Bebek 4 saatten fazla uyutulmamalı, takviye gerekiyorsa kesinlikle şekerli su kullanılmamalı, doktorun uygun gördüğü bir mama verilmelidir.
Sarılığın tedavisi kolay ve mümkündür. Fototerapi (ışık tedavisi) en sık kullanılan tedavidir. Işığın, göze zarar vermemesi için bebeğin gözü bantlanır. Nadiren ve çoğunlukla da anne-bebek arasında kan uyumsuzluğu olduğu durumlarda kan değişimi ile sarılığın tedavisi yapılabilmektedir.