Deri Tümörleri Cerrahisi

Deri üzerinde görülen, uzun süre iyileşmeyen yara, sertlik ve kabuklanmalar deri tümörlerinin işareti olabilir. Bu tümörlerin büyük bölümü selim tümörler olarak adlandırılan zararsız, basit kitlelerdir. Derinin pigment hücrelerinden kaynaklanan Ben ( Nevüs) ler dışında, yağ dokusu, bağ dokusu veya kas dokusu gibi deri içindeki veya yakınındaki dokulardan kaynaklanan basit tümoral yapılar, vucütta uzun zaman yavaş büyüyerek mevcudiyetlerini sürdürürler. Bazen oluşturdukları kitle etkisi ile ağrı, hassasiyet gibi rahatsızlıklara yol açarlar. Zaman zaman, iltihaplanarak büyüyebilir, akıntıya yol açabilirler.

Benler : Hemen herkeste çok sayıda küçük ben (nevüs) mevcuttur. Çapı 1 cm yi geçen büyük benler tümör geliştirme ihtimali yüksek benlerdir . Ailesinde kötü huylu deri tümörü olanlar ve kenar düzensizliği, pigment düzensizliği fazla ben çıkarmaya devam eden bireyler özel risk altında olabilir. Küçük benlerdeki ani değişiklikler tıbbi önem taşımaktadır. Ani büyüme, kaşınma, kanama, pigment değişiklikleri oluşursa en kısa sürede tıbbi yardım almanız gerekir. Benler üzerinde malign melanom adı verilen son derece kötü seyirli bir tümör gelişebilmektedir. Erken evrelerde tam tedavi sağlanabilirken, gecikmiş dönemde çaresiz kalınmaktadır. Benlerinizi asla lazer, koter ve kimyasal ajanlarla yaktırmayınız. Size çok az sıkıntı verecek uygun cerrahi yaklaşımlar en güvenilir ve en iyi estetik sonucu verecektir.

İyi huylu kitleler : Mevcut kitlelerin bir uzman tarafından değerlendirilerek takibe alınması veya cerrahi olarak çıkartılması uygun olur.

Kötü huylu kitleler : En sık görülen kötü huylu kitleler güneşle ilişkili olanlardır. Deri ten rengi açık olan insanların doğumlarından itibaren güneşten korunması gereklidir. Bazı deri tümörlerinin gelişimi çok sinsidir. Bir kaç hafta içinde iyileşmeyen her türlü yara deri tümörü açısıdan değerlendirilmelidir. Mevcut benlerin değişimiyle, yanık zeminlerinde, iyileşmeyen yaralarda, sürekli sürtünmeye maruz kalan alanlarda kötü huylu deri tümörleri gelişebilir. Gecikmeden şüpheli alandan patolojik inceleme yapılmalıdır. Gerekli görüldüğünde cerrahi çıkartma işlemi uygulanır. Bazı tümör tipleri için lenf dokuların temizlenmesi gerekebilir. Bu amaçla özel yöntemlerle lenf dokular işaretlenebilir; bu işleme sentinel (nöbetçi) lenf nodu işaretlemesi denir.